pondelok 22. augusta 2016

Zaostrené na: Lepok v kozmetických produktoch a celiakia | Girl Goes Bio

Už je to skoro rok, čo sa kvôli celiakii vyhýbam lepku ako čert krížu. Po prejdení na prírodnú kozmetiku ma však zaujímalo, ako je to s lepkom v kozmetických výrobkoch, keďže sa v prírodnej odnoži používa požehnane. Môžem ho používať alebo nie? Musím si na neho dávať pozor, treba ho nejak limitovať alebo môžem s úsmevom na tvári používať aj tieto produkty? Pozrime sa na to, ako je to teda s lepkom v kozmetike.

Gluten lepok v kozmetike

Na začiatok si povedzme, čo to vlastne ten lepok je. Lepok, tiež nazývaný aj glutén, je zmes prolamínových proteínov, ktoré sa vyskytujú v zrnách obilnín ako je pšenica, raž či jačmeň. Práve vďaka tejto bielkovine získava cesto svoju elasticitu, nadýchanosť, mäkkosť a podobne. Čítate a hovoríte si mňaaam. Kde je však háčik? Vďaka svojim vlastnostiam nám bohužiaľ môže robiť lepok v tele aj veľkú šarapatu. 

Určite ste už počuli o celiakii, teda neznášanlivosti lepku. Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom teda dochádza k imunitnej reakcii organizmu na lepkovú bielkovinu. U náchylných jedincov vedie konzumácia tejto rodiny proteínov k negatívnemu ovplyvneniu sliznice tenkého čreva, k vyhladzovaniu klkov až k chronickému zápalu čreva, čo sa odzrkadľuje výrazným zhoršením trávenia a ďalšími závažnými zdravotnými problémami. Pre týchto ľudí je teda nevyhnutné úplne vylúčiť zo stravy lepok.

V prírodnej kozmetike som sa stretla s mnohými zložkami, ktoré obsahujú lepok a vyskytujú sa vo výrobkoch dosť často či už v šampónoch, mydlách alebo aj v dekoratívnej kozmetike. Zaujímalo ma, či ich teda ako celiatička môžem používať.

Povedzme si najprv, ako môžeme takéto zložky vo výrobkoch prírodnej kozmetiky identifikovať. Zvyčajne sa stretneme s latinským názvom danej obilniny: Triticum Vulgare (pšenica), Hordeum Vulgare (jačmeň), Secale Cereale (raž). Tu uvádzam najčastejšie zložky obsahujúce glutén, s ktorými som sa v prírodnej kozmetike stretla (označenie podľa INCI): 
  • Barley/Hordeum Vulgare Extract
  • Hydrolyzed Wheat Protein
  • Saccharomyces Ferment Extract
  • Triticum Vulgare Bran Extract
  • Wheat Germ Oil
Na tejto stránke môžete nájsť súhrnný zoznam

No a čo teda ľudia trpiaci celiakiou? Môžu používať kozmetiku obsahujúcu lepok?
Mnohé zahraničné zdroje uvádzajú, že lepok v kozmetike je pre celiatikov neškodný. Jedna z vedeckých štúdií preukázala, že molekula gluténu je príliš veľká na to, aby bola absorbovaná pokožkou. Kozmetické produkty obsahujúce lepok sú teda bezpečné, samozrejme za predpokladu, že sa nedostanú ľahko do tráviacej sústavy. Z toho dôvodu sa celiatikom odporúča vyhýbať sa napríklad produktom aplikovaným na pery alebo produktom dentálnej hygieny, ktoré obsahujú glutén a ľahko by sa mohli prehltnúť. Takisto sa odporúča si po použití lepkových produktov vždy umyť ruky, aby sa úplne minimalizovalo riziko vstupu gluténu do tráviaceho ústrojenstva. 

Takže toto zistenie ma veľmi teší, keďže môj obľúbený šampón obsahuje lepok a neviem, neviem, čo by som bez neho robila :D. Ak by ste si chceli k danej téme prečítať niečo viac:

Zdroje a zaujímavé články:

* Na záver by som ešte chcela zdôrazniť, že som sa v tomto článku zamerala iba na celiakiu, avšak u niektorých ľudí dochádza aj k alergickej reakcii pri topikálnom (nanesenie na povrch kože) použití lepku, takže pre takýchto ľudí je daná kozmetika nevhodná.

4 komentáre:

  1. Sice celiakií netrpím, ale i tak moc užitečný článek! Zase jsem si rozšířila obzory :) Překvapilo mě, že třeba takový Tocopherol Acetate taky obsahuje lepek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár :) Ten tocopherol acetát ma rovnako prekvapil. Keď som to bližšie pozerala, zistila som, že je to kvôli tomu, že sa zvyčajne izoluje zo zŕn pšenice, ale po extrakcii tam ostáva veľmi málo lepku, väčšinou až pod stanovený limit, takže sa výrobky obsahujúce toocopherol acetát berú ako gluten-free...

      Odstrániť
  2. Fúka, tak to by ma teda ani nenapadlo, že lepok sa môže takouto formou vyskytovať aj v kozmetike. Zasa som sa niečo nové naučila (・∀・)

    ♡ * Le blog de la Licorne * ♡

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zvyčajne čo poznám ľudí s celiakou neuvádzajú, že by si museli dávať pozor aj na kozmetiku, sama som istý čas bezlepkovú diétu držala a doktor kozmetiku tiež nespomínal. Na druhej strane však poznám kamošku, ktorá trpí histamínovou intoleranciou a tam je aj kozmetika veľký škodca.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...