štvrtok 24. novembra 2016

Prírodné pranie s mydlovými orechmi a bieliacim práškom PUER | Girl Goes Bio

Dneska si dáme trochu nekozmetickú tému a vrhneme sa na otázku prírodnej varianty prania bielizne. Doma sme si na tento účel veľmi obľúbili používanie mydlových orechov, a tak som si povedala, že vám čo-to o tom napíšem a možno vás to zaujme a vyskúšate ich :).

Yellow & Blue bio mydlove orechy na pranie a Puer bieliaci prasokna odstranovanie skvrn

Mydlové orechy sú vlastne šupky plodov stromu Sapindus mukorossi, ktorý rastie v Himalájach. Orechy obsahujú prírodné látky nazývané saponíny, vďaka čomu sú výbornou prírodnou alternatívou na pranie. Saponíny fungujú ako prírodný saponát - jedným koncom molekuly sú schopné viazať vodu, zatiaľ čo druhou olej a iné hydrofóbne látky, vďaka čomu z bielizne odstránia špinu a zanechajú ju krásne čistú.

Mydlove orechy na pranie Soapnuts

Ja osobne mám skúsenosti s mydlovými orechmi PODS Natural značky Yellow&Blue, ktoré sú v bio kvalite. Používanie mydlových orechov pri praní ponúka hneď niekoľko výhod. Orechy zaručujú šetrné pranie, vďaka čomu farebné oblečenie nevybledne. Navyše sú vhodné na všetky druhy látok a tkanín, vrátane najjemnejšej bielizne. Veľmi obľúbené sú aj pre ich vhodnosť pre ľudí s citlivou pokožkou alebo alergiami, ktorým nevyhovujú bežné pracie prostriedky, keďže mydlové orechy v oblečení nezanechávajú žiadne chemické zvyšky. Orechy majú vôňu aspoň pre mňa pripomínajúcu ocot, avšak po vypratí má bielizeň veľmi príjemnú "čistú" neutrálnu vôňu, ktorú mám veľmi rada. Tu však pozitíva nekončia. Oriešky totižto prirodzene obsahujú látky so zmäkčujúcim účinkom, takže netreba použiť žiadnu aviváž, čím sa vyhnete ďalším výrobkom s pochybným zložením :).

Yellow & Blue mydlove orechy na pranie v bio kvalite

Použitie orechov je úplne jednoduché. Do látkového vrecúška (ktoré je súčasťou balenia) vložím 2 až tri celé orechy (podľa tvrdosti vody a množstva bielizne), zaviažem ho a vrecúško vložím s bielizňou do pračky. Skvelé je, že tie isté orechy môžete použiť viackrát, vďaka čomu je tento spôsob prania veľmi ekonomický

Mydlovy orech na pranie soapnut

Ale čo s bielim oblečením? Keďže mydlové orechy neobsahujú látky s bieliacim účinkom, na zabránenie šednutia bielizne je potrebné použiť bieliaci prostriedok. Pre tento účel používam bieliaci prášok PUER rovnakej značky Yellow&Blue, ktorý funguje na báze aktívneho kyslíka. Po chemickej stránke ide o uhličitan sodný, tzv. praciu sódu, ktorá je obohatená o kyslík. Vďaka tomu je tento prášok výbornou prírodnou voľbou na odstraňovanie škvŕn. Má vynikajúce bieliace účinky a taktiež pôsobí antimikrobiálne. Na jedno pranie bielej bielizne stačí pridať jednu lyžicu prášku rovno do zásobníka na prací prášok a voilà krásne čisté, biele oblečenie ako z reklamy :).

Yellow & Blue PUER bieliaci prasok odstranovac skvrn na baze kyslika

Mydlové orechy PODS Natural v bio kvalite (1kg) si kupujem v bratislavskom bio obchode Slnečnica, môžete ich však rovnako nájsť aj na ich e-shope za cenu 10,50€. Bieliaci prášok PUER (1kg) rovnako nájdete na ich stránke za 5,25€. Ak takýto spôsob prania chcete len vyskúšať a nechcete zbytočne kupovať veľké balenie, v ponuke majú aj testovaciu sadu, v ktorej nájdete všetko, čo na pár skúšobných praní potrebujete (oriešky, PUER, vrecúško), a to iba za pár centov. Určite odporúčam vyskúšať!

Yellow & Blue PUER bieliaci prasokna odstranovanie skvrn pracia soda obohatena o kyslik

Na záver by som sa vás rada opýtala, či ste už skúšali mydlové orechy a ak áno, aké ste s nimi mali skúsenosti? A hor sa na tú kopu bielizne! :)

10 komentárov:

  1. Mydlové orechy používam na pranie tiež. Najprv som bola trošku skeptická, ale po prvom použití ma prekvapili... :) nemenila by som.

    Zvláštne dievča

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si najprv myslela, že nebudú také účinné a teraz na ne nedám dopustiť :)

      Odstrániť
  2. Ja pouzivam na pranie tekuty prostriedok, ktory som objavila v rakuskom Aktione a 750 ml vyjde asi na 1,40 co je fajn a dokonca ma aj ecocert. Akurat ked je zazratejsia spina, tak nie vzdy to pusti. Mydlove orechy uz som obzerala, ale moc som tomu nedoverovala, ale tak asi otestujem minimalne vzorku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, tak to je naozaj super cena na bio výrobok :) Tú testovaciu sadu určite odporúčam, my sme tiež tak začali a potom sme testovali rôzne špinavú bielizeň, ako si s ňou oriešky poradia a fakt sme boli z výsledkov nadšení :)

      Odstrániť
    2. Kurnik no inak akurat som bola vcera v Slnecnici a nenapadlo mi to kupit, ale bolo vcelku dost ludi tam, tak som len schmatla deodorant, po ktory som tam sla a utekala ku kase. Ale nevadi, nabuduce :) hej tak napr ten gel ked som kupovala prvy krat tak za tu cenu som si povedala, ze whatever a osvedcilo sa. Maju aj avivaz ale ta mi nevonia moc, najradsej mam ovocnu od Ecover

      Odstrániť
    3. Niekedy sa fakt oplatí naslepo vyskúšať a často tie veci veľmi milo prekvapia :)

      Odstrániť
  3. Tak to je super článek :) Nenapadlo by mě, že je to až takhle jednoduché a účinné! Já na prádlo používám prací gel od Sonettu, který je taky fajn, ale ty ořechy mě tedy lákají ještě víc :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, ani ja som nečakala, že to bude také rýchle a účinné, určite vyskúšaj :)

      Odstrániť
  4. Na mydlové orechy nedám dopustiť, sú super. Používam teda aj aviváž, lebo mám rada, keď prádlo trošku vonia, momentálne z DMky FeelEco, vonia jemnúčko, ale veľmi príjemne. Klasická aviváž mi už celkom na vôňu vadí, zdá si mi byť príliš silná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa veľmi páči aj samotná vôňa, ktorú nechajú orechy po vypratí, ale chcem skúsiť aj pár kvapiek esenciálneho oleja, aby bielizeň voňala :).

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...