utorok 21. júna 2016

Nebezpečné látky v kozmetike, ktorým sa treba vyhnúť | Girl Goes Bio

Možno sa pýtate, prečo toľko ľudí prestáva používať klasickú kozmetiku a obracia sa na prírodnú alternatívu. Povedzme si preto niečo o tom, čo všetko sa vyskytuje v konvenčnej kozmetike a čomu by sme sa mali vyhnúť ako čert krížu.


Top nebezpečné látky v kozmetike:
  • Parabény - patrí sem napr. methylparaben, propylparaben, butylparaben. Parabény sa veľmi často používajú v kozmetike ako konzervanty. Nechýbajú v šampónoch, makeupe či zubnej paste. Ich negatívny účinok na naše zdravie bol pozorovaný aj vo vedeckých štúdiách. Pôsobia ako endokrinný disruptor, teda narúšajú endokrinný systém človeka, čím nepriaznivo vplývajú na naše zdravie, môžu spôsobovať podráždenie kože či imunotoxicitu. Takisto sa predpokladá ich karcinogénny potenciál.
  • Ropné deriváty - či už hovoríme o minerálnom oleji alebo zložkách, akými sú paraffinum, paraffinum liquidum či petrolatum, je to veľké fuj fuj. Ropné deriváty sa používajú vo vlasovej aj pleťovej kozmetike na uzamknutie vlhkosti. To má však za následok upchávanie pórov a znemožnenie pleti dýchať, čím sa podporuje napríklad tvorba akné. Okrem toho bývajú tieto zlúčeniny často kontaminované látkami s karcinogénnym účinkom. 
  • PEGs (polyethylene glycols) - ide o tzv. etoxylované zlúčeniny, pri ktorých syntéze sa využíva etylén oxid. Etylén oxid je však známy karcinogén. Pri syntéze vzniká látka 1,4 dioxane, ktorá je pravdepodobne takisto karcinogén. Okrem karcinogénnych stôp môžu tieto zlúčeniny dráždiť kožu a spôsobovať systémovú toxicitu.
  • DEA/MEA (diethanolamine, monoethanolamine) - zlúčeniny prítomné v šampónoch a sprchových géloch, ktoré sú veľmi nebezpečné. Spája sa s nimi toxicita kože, dýchacieho aparátu, podráždenie očí a takisto je ich používanie spájané s rakovinou pečene.
  • PPD (p-phenylenediamine) - je zložkou, ktorá sa často používa hlavne vo farbách na vlasy, no ide o silný kontaktný alergén.
  • Formaldehyd - častá prísada do lakov na nechty alebo lepidiel na umelé riasy, ide však o potvrdený ľudský karcinogén!
  • Ftaláty - môžeme ich nájsť v deodorantoch či parfémoch, sprejoch na vlasy alebo lakoch na nechty. Veľmi nebezpečný je napr. dibutyl phthalate, ktorý je silný endokrinný disruptor. Objavujú sa dokonca dôkazy o jeho reprodukčnej a vývojovej toxicite.
  • Sulfáty - hlavnými predstaviteľmi tejto skupiny sú sodium lauryl sulfate (SLS) a sodium laureth sulfate (SLES), ktoré určite poznáte zo šampónov, v ktorých sa používajú za účelom zabezpečenia penenia. Tieto látky dráždia pokožku a oči a navyše zvyšujú priepustnosť kože.
  • Silikóny - napr. dimethicone, cyklopentasiloxane. Silikóny sa vyskytujú v širokom spektre kozmetiky, či už hovoríme o makeupe, pleťových sérach alebo šampónoch, kondicionéroch a vlasových maskách. Vďaka nim sú vlasy a pokožka tak hladké. Problém so silikónmi je však ten, že pokrytím pokožky jej nedovoľujú dýchať. Objavujú sa taktiež informácie, že silikóny môžu narúšať endokrinný systém a môžu viesť k hormonálnym zmenám.
  • Mastenec (talc, talok) - vyskytuje sa v rôznych práškových produktoch, napr. v detských púdroch, fixačných púdroch, makeupe a práškových deodorantoch. Jeho používanie sa spája s rakovinou vaječníkov a chorobami dýchacieho aparátu.
  • Hliník - v poslednej dobe už toľko značiek ponúka antiperspiranty či deodoranty bez hliníkových solí, že vám musí byť jasné, že s tým hliníkom niečo nieje s kostolným poriadkom. Hliník zastavuje prirodzený proces potenia, ktorým sa telo zbavuje škodlivých látok a toxínov. Takisto sa objavuje spojitosť s používaním hliníka a rakovinou prsníka.

Je preto veľmi dôležité klásť dôraz na zloženie výrobkov, ktoré používame. Ako zistíme, čo naše kozmetické výrobky skutočne obsahujú?

Väčšina kozmetických výrobkov má uvedené zloženie vo formáte INCI. Táto skratka pochádza zo slova International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, ide teda o medzinárodné názvoslovie kozmetických ingrediencií. Je to systém pomenovania, v ktorom má každá kozmetická zložka jednotné presné pomenovanie. Vďaka tomu sa zabezpečí transparentnosť zloženia daného produktu, je jasné, čo sa v produkte nachádza a čo nie. Jednotlivé zložky sú zoradené podľa percenta obsahu, čo znamená, že na prvom mieste nájdete zložku, ktorej je v produkte najviac, na konci zložky v najmenšom zastúpení. Vďaka tomu nielenže viete, čo výrobok obsahuje, ale aj to, či sa ho oplatí kúpiť.

Keď už vieme čo náš obľúbený produkt obsahuje, čo ďalej?

Na preverenie bezpečnosti jednotlivých zložiek kozmetiky veľmi rada používam stránku kozmetickej databázy EWG http://www.ewg.org/skindeep/



EWG cosmetic database

Môžete tu nájsť či už informácie o zložení celých produktov alebo podrobný popis o jednotlivých zložkách. Keď tak o tom premýšľam, ešte sa mi nepodarilo nájsť látku, ktorá by im v databáze chýbala :). Pre každú látku nájdete stanovené skóre škodlivosti od 1 po 10, napr. slnečnicový olej má skóre 1, zatiaľ čo spomínaný formaldehyd 10. Takéto skóre môžete vyhľadať pre každú jednu zložku vášho produktu a zistiť tak, či je bezpečné ho používať. Takisto pre každú vyhľadávanú látku nájdete podrobnejšie informácie, či ide o karcinogén, látku vyvolávajúcu toxicitu alebo alergie spolu s vedeckými štúdiami, v ktorých daný účinok pozorovali. Vďaka tejto databáze sa rýchlo zorientujete v zložení a viete sa rozhodnúť, či ste spokojný s daným produktom. Všimla som si však, že niektoré látky majú v tejto databáze vzhľadom na ich dokázaný nebezpečný účinok podhodnotené skóre, a preto si informácie o jednotlivých látkach rada dopĺňam prostredníctvom stránky http://chemicaloftheday. squarespace.com, v ktorej nechýbajú informácie o veľmi často používaných látkach v kozmetike spolu s ich účinkami na organizmus s odvolávkami na vedecké štúdie.

Kde teda môžete nájsť informácie o jednotlivých zložkách kozmetických produktov (a odkiaľ som čerpala info): 

V tomto bode je však dobré spomenúť, že nie vo všetkom sa dá nájsť úplne prírodná alternatíva. Ja osobne túto dilemu riešim spôsobom výberu tzv. najmenšieho zla, kedy používam len produkty, o ktorých viem, že neobsahujú spomínané nebezpečné látky, obsahujú hlavné prírodné látky a nevadí mi, ak obsahujú nejakú bezpečnú syntetiku.

A čo vy? Zaujímate sa o zloženie kozmetických produktov, ktoré používate? Ak áno, ktorým zložkám sa snažíte v kozmetike vyhnúť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...